Ihonhoito on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveydestä huolehtimista

Julkaistu: 10 November 2021

Iho on tärkeä elin kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta; se suojaa meitä, pitää yllä sopivaa lämpötilaa, muodostaa D-vitamiinia ja auttaa meitä myös vuorovaikutuksessa ulkomaailman ja läheisten ihmisten kanssa. Iho koostuu kolmesta eri osasta, jotka ovat: orvaskesi, verinahka ja ihonalaiskudos. Orvaskesi on ihon uloin osa, joka on 0,05 – 0,2 millimetriä paksu. Sen tehtävänä on suojata kehoa ulkopuolisilta vaikutteilta, kuten kylmyydeltä, UV-säteiltä, mikrobeilta, kemikaaleilta ja myös estää liika veden imeytyminen ja nesteenmenetys. Verinahka on keskimmäinen osa, joka on 0,5 – 1 millimetriä paksu kerros. Verinahassa on orvaskettä ravitsevia verisuonia, sidekudosta, imusuonia, hiustupet, tali- ja hikirauhaset sekä hermopäätteet. Verinahan alla on ihonalaiskudos, joka on ihon paksuin osa, joka sisältää rasvakudosta ja sidekudosta ja se säätelee elimistön lämpötilaa ja suojelee sitä iskuilta.

Miten ihoa kannattaa hoitaa

Ihonhoito kannattaa ottaa osaksi kokonaisvaltaista terveydestä huolehtimista. Sen ei tarvitse olla monimutkaista ja paljon aikaa vievää, muutamilla perusasioilla ja hyvällä rutiinilla pystyy vaikuttamaan ihon hyvinvointiin. Ihotyyppi ratkaisee paljon, minkälaisia tuotteita kannattaa valita, mutta päivittäinen puhdistaminen ja kosteutus ovat tärkeitä jokaisen ihonhoito rutiinille. Oikeiden tuotteiden valinnassa kannattaa kysyä neuvoa ihonhoidon ammattilaiselta, joka löytää varmasti oikeat tuotteet jokaiselle ihotyypille ja osaa antaa muitakin hyviä vinkkejä ihonhoitoon. Neuvoja tuotteiden valitsemiseen tarjoaa esimerkiksi Kalasataman Apteekki.

Meikin käyttäminen ei ole iholle vahingollista, jos käytössä ovat oikeat tuotteet, puhtaat välineet ja meikit puhdistetaan iholta iltaisin. Päivittäinen puhdistus ja kosteutus iholle sopivilla aineilla on aina tärkeää, vaikka meikkiä ei käyttäisikään, koska iholle kertyy päivän aikana myös muuta likaa, pölyä ja ilmansaasteita.

Yksi tärkeimmistä asioista ihonhoidossa on myös oikea ruokavalio ja riittävä veden juominen, jotta iho saa tarvitsemansa ravintoaineet ja kosteutuksen. On myös suositeltavaa välttää tupakoimista ja liiallista sokerin syömistä. Pyyhkeet kannattaa myös vaihtaa tarpeeksi usein, koska pyyhkeisiin kerääntyy epäpuhtauksia ja kostea ympäristö yhdistettynä niihin tarjoaa mikrobeille hyvän kasvualustan.

Ruokavalion ja ihonhoitorutiinin lisäksi ihon kuntoon vaikuttavat myös muut elämäntavat. Riittävä uni, stressin vähentäminen, liikunta ja toimiva ruuansulatus vaikuttavat positiivisesti ihon kuntoon. Liikunta lisää esimerkiksi antioksidanttien tuotantoa kehossa ja antioksidantit ovat tärkeitä yhdisteitä ihon vanhenemisen ehkäisyssä. 

jaa