Kipulääkkeet löytyvät apteekista ja verkkoapteekista

Julkaistu: 18 May 2022

Apteekin hyllyiltä löytyy monenlaisia kipulääkkeitä, mutta ne kannattaa valita oikein, että niistä saa parhaan mahdollisen hyödyn kivun hoitoon. Tervetuloa blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on kipulääkkeet ja kivunhoito. Toivottavasti löydät hyödyllistä tietoa aiheesta ja aina kannattaa varmistaa apteekista, mikä on paras mahdollinen lääke kivun tai säryn hoitoon.

Kipulääkkeitä on erilaisia ja niiden sopivuus kannattaa varmistaa apteekista

Lääkkeitä erilaisiin vaivoihin saa apteekista sekä reseptillä että reseptivapaana ja näin on myös kipulääkkeiden osalta. Lääkkeet ovat samoja lääkkeitä ja ne ovat yhtä tehokkaita kivun hoitoon.  Kannattaa muistaa, että kipulääkkeillä on myös haittavaikutuksia, eikä niitä tulisi käyttää jatkuvasti, vaan ainoastaan tilapäisesti, korkeintaan muutaman päivän ajan. Monet meistä käyttävätkin niitä satunnaisesti päänsärkyyn, flunssaa tai esimerkiksi kuukautiskipuihin. Jos kivut ovat jatkuvia, kannattaa antaa lääkärin arvioida niiden aiheuttaja ja paras hoito. Kipulääkkeet, joita myydään Itsehoitoon, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tulehduskipulääkkeisiin ja parasetamolivalmisteisiin. Tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni ja asetyylisalisyylihappo. Tulehduskipulääkkeet estävät ja lievittävät kipua, mutta niillä on myös haittavaikutuksia ja ne voivat aiheuttaa esimerkiksi mahan ja suoliston verenvuotoja, vaikuttaa munuaisten tai sydämen toimintaan. Särkylääkkeitä käytettäessä suositellaankin käytettäväksi pienintä tehokasta annosta, koska se on turvallisinta. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei saa myöskään käyttää samanaikaisesti, kun kyse on itsehoidosta, mutta parasetamoli ja ibuprofeeni voidaan yhdistää. Kysy tarkempia ohjeita apteekistasi, kuten Tapiolan Apteekki.

Lääkkeetön hoito on hyvä vaihtoehto moneen särkyyn

Monet käyttävät särkylääkkeitä erilaisiin päänsärkyihin. Tehokkaita hoitomuotoja päänsärkyyn ovat myös ergonomia päivittäisissä toimissa ja työskennellessä sekä liikunta ja lihasten venyttely saattavat myös helpottaa kipuja ja oireita. Usein toistuvasta päänsärystä kannattaa myös keskustella lääkärin kanssa. Migreenin oireisiin auttaa lepo, nukkuminen ja laukaisevien tekijöiden välttäminen. Äkillisessä selkäkivussa paranemista edistää liikkumisen jatkaminen mahdollisimman normaalisti kivun sallimissa rajoissa. Urheiluvammojen, nyrjähdysten, venähdysten tai liikarasituksesta johtuvien lihas- ja nivelkipujen hoidossa hyviä vaihtoehtoja kivun lyhytaikaiseen hoitoon ovat esimerkiksi kipuvoiteet, geelit ja lämpöhoito tai kylmähoito. On myös olemassa paikallisesti iholle annosteltavia tulehduskipulääkkeitä, joiden avulla voidaan välttää koko elimistölle aiheutuvat haittavaikutukset. Pitkäaikaisen ja kroonisen kivun hoitoon on myös olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joista kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

jaa