Apteekki tarjoaa myös suuren valikoiman reseptivapaita tuotteita ja muita palveluja

Julkaistu: 25 July 2022

Apteekeista saa monenlaisia palveluita ja reseptivapaita tuotteita, reseptilääkkeiden ja lääkeneuvonnan lisäksi. Tämänkertaisessa aiheena on apteekista saatavat erilaiset tuotteet ja palvelut. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin, toivottavasti aiheesta löytyy mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.

Apteekista saatavat tuotteet ja palvelut valitaan sen perustehtävien mukaisesti

Apteekeista löytyy nykyisin suuri määrä erilaisia itsehoitotuotteita lääkkeiden lisäksi. Tuotevalikoimasta päättää apteekkari, apteekin perustehtävien ja eettisten ohjeiden mukaisesti. Apteekin perustehtävä on terveyden edistäminen, siihen liittyvä neuvonta ja elämäntapaohjaus. Perustehtäviin kuuluvat myös lääkkeellisten ja ei-lääkkeellisten hoitojen suosittelu ja ohjaus terveydenhuoltoon lääkärin arvioitavaksi sekä turvallinen ja tehokas lääkejakelu sekä lääkeneuvonta. Apteekissa voidaan tarjota terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluita ja toiminnan tarkoitus ei saa olla lääkkeiden käytön tarpeeton lisääminen. Apteekkien toiminta on lääkelaissa ja asetuksissa säädelty, vaikka osa niistä on yksityisiä.

Apteekista löytyy lääkkeitä, itsehoitolääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita

Apteekista löytyy lääkkeitä, joilla parannetaan, lievitetään ja ehkäistään sairauksia. Lääkkeet voidaan luokitella reseptilääkkeisiin, jotka ovat lääkärin määräämiä ja itsehoitolääkkeisiin, joihin ei tarvita lääkärin määräystä. Apteekeista löytyy myös erilaisia lääkinnällisiä laitteita, joita käytetään monenlaisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi sairauksien, vamman tai vajavuuden diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen, anatomian tai fysiologisen toiminnan tutkimiseen ja hedelmöitymisen säätelyyn.

Apteekkien valikoimasta löytyy ravintolisä ja kliinisiä ravintovalmisteita

Valikoimasta löytyy myös ravintolisiä ja kliinisiä ravintovalmisteita. Ravintolisät ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun aineen tiivistettyjä lähteitä, joiden tarkoituksena on täydentää ruokavaliota. Ravintolisät ovat suunkautta otettavia valmisteita, mutta ne eivät ole lääkkeitä vaan elintarvikkeita. Kliininen ravintovalmiste on valmiste, jota käytetään korvaamaan tai täydentämään ruokavaliota tai sen osaa.

Muita apteekista löytyviä valmisteita

Apteekista löytyy myös muita valmisteita, kuten homeopaattisia ja antroposofisia valmisteita sekä kosmeettisia valmisteita. Homeopaattiset valmisteet ovat valmistettu farmakopeassa kuvatun valmistusmenetelmän mukaisesti ja niitä säätelee myös lääkelainsäädäntö. Antroposofiset valmisteet valmistetaan antroposofisten oppien mukaisesti ja näitä valmisteita säätelee myös lääkelaki. Kosmeettiset valmisteet ovat aineita tai seoksia, jotka ovat tarkoitettu olemaan ihmiskehon ulkoisten osien kanssa, kuten esimerkiksi iho, hiukset, kynnet, ihokarvat, huulet tai hampaat. Kaikkien apteekeista ostettavien tuotteiden kohdalla, kannattaa kääntyä asiantuntevan henkilökunnan puoleen. Apteekki tuotteita ja palveluita löydät esimerkiksi täältä:Herttoniemen apteekki.

 

jaa